Dacă ai ales să alăptezi natural bebelușul, ai luat cea mai bună decizie atât pentru micuț, cât și pentru tine. Deși hrănirea bebelușului cu biberonul ar putea să-ți ofere o mai mare libertate, medicii pediatri recomandă hrănirea la sân pentru aportul de nutrienți, vitamine și apropierea fizică și emoțională dintre mamă și făt.
Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește ca mama să îl hrănească exclusiv la sân pe cel mic până la vârsta de 6 luni, continuând alăptarea până la 12 luni împreună cu o alimentație diversificată, compusă și din mâncare solidă.
Fiind la început de drum, prima întrebare care îți vine în gând este „când îmi dau seama că bebelușului îi este foame?” Primele semne la care ar trebui să fii atentă sunt:
- copilul își suge pumnii
- își întoarce capul în căutarea sânului
- deschide gura și scoate limba
- începe să scâncească
- începe să plângă
Dacă în primele 2-3 săptămâni nu ai lapte suficient, nu trebuie să te îngrijorezi, este un lucru firesc, iar cantitatea de lapte va crește din momentul în care copilul începe să fie hrănit. Primul supt are loc la 12-24 de ore de la naștere, în funcție de starea copilului și a mamei, important este să-l realizezi cu răbdare pentru că este un proces nou pentru amândoi. Înainte de a pune copilul la piept, este indicat să faci o igienă atentă a sânului și a mâinilor. Spală-te cu apă și săpun pe mâini și spală sânul cu apă fiartă și mai apoi răcită.
Cât de des trebuie să alăptezi?
Sânii produc lapte ca răspuns la suptul copilului. Dacă bebelușul dă semne de foame și îl așezi la piept mai des, atunci vei produce mai mult lapte. Mulți copii sug de 8-12 ori în 24 de ore. În primele două săptămâni, bebelușul suge la 1-3 ore distanță, ca mai apoi să ajungă la 3-4 ore. La 1-2 luni, fătul va ajunge să sugă la 7-9 ore distanță. Durata alăptării este diferită la fiecare copil în parte, în general, copii sug aproximativ 10-30 de minute. După alăptare, cel mic nu are nevoie de apă, ceai sau alte lichide, încearcă doar să îl bați ușor pe spate pentru ca el să elimine aerul înghițit.
Cum poți stimula producția de lapte? Există câteva tehnici de motivare a lactației, printre care se numără:
- să bei ceaiuri din plante (fenicul, anason, zmeur roșu)
- să petreci timp cu copilul în brațe, până adoarme la piept
- să eviți oboseala extremă
Chiar dacă există mituri că berea și cafeaua ar stimula lactația, studiile au demonstrat că nu există o legătură în acest sens, cafeaua se bea în moderație, iar consumul de alcool poate afecta micuțul
De asemenea, în perioada în care alăptezi, e bine să fii atentă și la propria hrană. Lista alimentelor necesare include:
- lactatele și ouăle
- legumele proaspete (morcov, varză, ardei, roșii, castraveți)
- fructele (mere, piersici, portocale, cireșe, fructe de pădure)
- carnea (roșie, albă, de pește)
- legumele verzi: spanac, salată verde
- cerealele
- consumul de lichide (2-3 litri de apă în fiecare zi)
Uneori, oricât ai încerca să urmezi toți pașii corect și complet, pot să apară probleme, precum:
- durerea în timpul alăptării (copilul nu este așezat în poziția corectă)
- roșeață la nivelul sânului
- înfundarea canalelor mamare (cauzată de poziția greșită la sân și de faptul că laptele nu este golit complet)
- umplerea excesivă a sânilor cu lapte (se recomandă masajul, aplicarea unor comprese și stoarcerea sânilor)
Când vine vorba de așezarea copilului la piept, este important să găsești o poziție comodă. Dacă stai așezată, asigură-te că ai spatele sprijinit, poala este dreaptă, stai cu tălpile picioarelor pe podea, ai adăugat perne pentru a-ți sprijini spatele și pentru a aduce copilul la nivelul sânului. Cât privește hrănirea corectă a copilului: ține copilul aproape de tine; capul, corpul și umerii lui trebuie să fie în linie dreaptă, iar fața îndreptată spre sân; copilul trebuie să ajungă cu ușurință la sân; mută bebelușul și nu sânul, atunci când alăptezi.
Printre beneficiile alăptării pentru copil se regăsesc:
- laptele matern se consumă ușor
- conține anticorpi necesari în lupta cu eventuale boli, infecții, probleme de sănătate
- este singurul lapte ce poate fi băut crud, nefiert pentru că ajunge curat direct de la mamă
- sugarul scade mai puțin în greutate
- i se dezvoltă mușchii și oasele feței
- laptele matern conține nutrienți, vitamine, proteine și grăsimi necesare creșterii armonioase a bebelușului
- ajută la prevenirea obezității
- asigură dezvoltarea corectă a dinților
- susține dezvoltarea copiilor născuți prematur (înainte de termen)
În același timp, alăptarea la sân aduce și o serie de beneficii pentru mamă:
- ajută la revenirea uterului în poziția inițială
- previne apariția cancerului ovarian și de sân
- este o metodă de contracepție (cât timp se alăptează, nu reapare ciclul menstrual)
- scade riscul apariției diabetului zaharat de tip 2
- producerea de lapte presupune consum de energie, din acest motiv mama scade mai repede în greutate
- laptele matern este comod, la îndemână, la temperatura potrivită, astfel că se economisesc bani și timp
- risc mai mic de depresie
Înțărcarea se va face firesc și treptat. Medicii recomandă ca aceasta să se realizeze până în 2 ani. Însă, în momentul în care se încearcă înțărcarea, este indicat ca mama să scadă numărul de alăptări pe care să le completeze cu alte mese, să introducă biberonul, care să-i fie dat copilului de alt membru al familiei, copilul ar trebui să stea departe de sânul mamei. Este interzisă păcălirea copilului cu ardei iute, muștar sau lămâie.
Chiar dacă laptele natural nu poate fi reprodus și fabricat într-un laborator, pentru că se schimbă de la o zi la alta, există și cazuri în care mama nu poate alăpta, masa micuțului fiind alcătuită dintr-o formulă de lapte praf recomandată de medic.