Astenia de primăvară: cum o poți trata?

10 mai 2021

Organismul uman are un echilibru delicat, fragil, care poate fi afectat de mediul extern, inclusiv de schimbările de vreme. Schimbarea anotimpului ne poate influența starea psihică și se instalează astenia.

Odată cu sosirea primăverii, te bucuri de natura care prinde viață, de păsările care cântă de zor și de temperaturile tot mai ridicate, care te îmbie să faci plimbări afară, sub razele plăcute ale soarelui. Însă, toată această atmosferă poate aduce și un aspect greu de evitat, astenia de primăvară.

Probabil te întrebi care este cauza apariției acestei afecțiuni. Motivul este simplu: corpul se adaptează cu dificultate în momentul în care are de a face cu o trecere bruscă de la un anotimp rece la unul cald. Un alt posibil răspuns este legat de reacția creierului la expunerea la lumină, mai exact la câtă serotonină și melatonină secretă corpul.

Când ochiul detectează lumina, organismul secretă o substanță denumită serotonină sau „hormonul fericirii”. Pe măsură ce afară se întunecă, serotonina se transformă în melatonină, ceea ce se întâmplă frecvent în perioada sezonului rece, când noaptea este mai lungă decât ziua. Primăvara, când zilele devin mai lungi, organismul trebuie să elibereze hormonii necesari, ceea ce vine cu o presiune asupra corpului, care duce la o stare de oboseală. De asemenea, primăvara semnifică reîntoarcerea naturii la viață, copacii înmuguresc, plantele dezvoltă boboci și apoi flori, însă, toate acestea vin și cu apariția polenului, care poate însemna o problemă pentru persoanele alergice.

O altă cauză a asteniei de primăvară este stresul – provocat de activitatea fizică intensă prelungită, munca excesivă, instabilitatea financiară, stările de nervozitate provocate de pandemie, dificultățile din cauza schimbării stilului de viață.

Totodată, avitaminoza (lipsa de vitamine din organism) ar putea fi, la rândul ei, o cauză a apariției asteniei. Vitaminele sunt factori nutritivi importanți pentru corpul omenesc. Valoroase surse de vitamine sunt peștele, carnea, produsele lactate, cerealele, legumele și fructele crude. De cele mai multe ori, avitaminoza este provocată de: diete de slăbire puse în practică fără a urma sfaturile medicului, malnutriția (hrănirea insuficientă), dietele dezechilibrate, asimilarea dezechilibrată a vitaminelor, proteinelor, nutrienților. În afara faptului că produce astenie, avitaminoza are și alte efecte negative, spre exemplu:

  • Lipsa vitaminei A afectează vederea în timpul nopții;
  • Absența vitaminei D produce rahitism în cazul copiilor și osteolmacie – absența calciului în oase la adulți;
  • Absența vitaminei E duce la probleme vasculare și neurologice;
  • Lipsa vitaminei K produce tendință la hemoragie (sângerări);
  • Deficitul de vitamina C duce la astenie, dureri articulare și musculare, stare de oboseală.

Astenia de primăvară nu trebuie privită ca o boală, ci ca o stare ce apare nu doar la persoanele care suferă de anumite boli, ci și la cele sănătoase. Important de reținut este că, atunci când nu e tratată, poate conduce la nervozitate, anxietate, depresie. În timpul asteniei de primăvară, organismul se simte lipsit de putere, energie, individul este obosit, iar simptomele pot fi de lungă sau de scurtă durată, intermitente sau cronice.

Printre cele mai comune simptome fizice se numără: semnele de răceală, febră, epuizare, amețelile, palpitațiile, crampele, tremurul corpului, durerile de cap, căderea părului, lipsa energiei, tulburările de somn, respirația rapidă, durerile musculare, tensiunea arterială scăzută, pofta de mâncare scăzută, pierderea sau câștigul în greutate, insomniile.

Cât privește simptomele psihice, acestea sunt: starea de nervozitate, dificultățile de concentrare, pierderile de memorie, dorința de a sta singur și a nu vorbi cu ceilalți, neglijarea aspectului, pierderea interesului pentru activitățile care îți făceau plăcere, tristețea, confuzia, gândurile negative, instalarea depresiei.

Această problemă apare mai des la indivizii care consumă alcool, persoanele cu o vârstă înaintată, cu un stil de viață pasiv, cele care suferă de depresie, femeile care au între 30 și 40 de ani (în special cele care suferă de stres la locul de muncă).

Pentru a preveni această stare, este recomandat un regim alimentar cât mai corect, sănătos. O alimentație diversificată, alcătuită din: fructe și legume crude, verdețuri, semințe de dovleac, alune, cereale, ciocolată neagră, pepene roșu, smochine, spanac, urzici, ștevie, măsline, murături, iaurt poate fi de ajutor celor care suferă de astenie de primăvară.

În funcție de stilul de viață, activitățile pe care le faci pe durata zilei, greutatea corporală, este important să te hidratezi. Consumul de ceaiuri (în special ceaiul de ginseng) te poate ajuta să treci peste această perioadă. Un somn liniștit, de minimum 7 ore pe noapte îți va da energia necesară.

Activitatea fizică este o altă soluție. Mersul pe bicicletă, plimbările lungi în zilele însorite sunt printre cele mai eficiente. Psihologii recomandă o rețetă simplă: petrece mai mult timp la soare, ceea ce te va ajuta să ai o stare de spirit mai bună.

Totodată, există o gamă largă de suplimente alimentare: vitamina B, C, D, E, magneziul, fierul și calciul sunt aliați în lupta împotriva asteniei.