Băuturile care ne pot pune organismul în pericol vara: ce nu este recomandat să bem în sezonul cald!

18 iulie 2022

Vara este anotimpul cel mai iubit dintre toți, și asta datorită vacanței, a concediilor și a gamei variate de activități care pot fi desfășurate în natură. Cu toate acestea, vine la pachet cu multe riscuri și necesitatea de a acorda o atenție sporită sănătății.

Din cauza caniculei și a temperaturilor foarte ridicate, corpul are tendința de a se deshidratata continuu. Din acest motiv, trebuie să avem mare grijă la ce băuturi consumăm, în ce cantități și în ce intervale de timp.

În zilele caniculare, organismul trebuie să fie foarte bine hidratat. Dacă nu se consumă suficientă apă, poate apărea senzaţia de amenţeală, durerile cap şi musculare sau chiar leşinul. Deşi pare ciudat, există multe băuturi care deshidratează organismul. Orice băutură care conţine alcool trebuie evitată în zilele caniculare: tărie, vin, chiar și bere, care se obișnuiește a se consuma vara în cantităţi mari. Berea este diuretică şi nu face alltceva decât ne deshidrateze. Şi sucurile de pe piaţă, care au foarte mult zahăr, au acelaşi efect.

Rinichii lucrează intens să elimine glucoza din organism, iar aceste lucru se face prin urină. În general, o bere sau un pahar de vin va duce la eliminarea a 120 ml de urină în plus față de producția normală. Astfel că, dacă suntem la o petrecere și vrem să degustăm un pahar de alcool, este esențial să bem și apă în același timp.

Tot în categoria băuturilor de evitat sau de consumat cu moderație în sezonul cald intră și cafeaua (rece sau caldă), ceaiurile și sucurile care conțin cafeină.

Deși dau impresia că ”sting” setea, în realitate, băuturile carbogazoase nu fac decât opusul. În mod firesc, va crește nivelul de zahăr din sânge. Atunci când glicemia sau zahărul din sânge crește, organismul va extrage apă din celulele noastre, în încercarea de a restabili nivelul normal al glicemiei.

În momentul în care celulele pierd apă, creierul primește un semnal că organismul are nevoie de mai multă apă, ceea ce determină creșterea setei. Zahărul crește nevoile de apă ale organismului pentru a metaboliza zahărul. Deși aceste băuturi pot avea un gust răcoritor, ele pot duce la deshidratare.

Chiar dacă nu suntem adepții băuturilor carbogazoase, trebuie să fim atenți și la cele naturale, pentru că efectul pe care îl are zahărul din acestea este asemănător cu al celor menționate anterior. SpecialiștÎn zilele caniculare, organismul trebuie să fie foarte bine hidratat. Dacă nu se consumă suficientă apă, poate apărea senzaţia de amenţeală, durerile cap şi musculare sau chiar leşinul. DeşiÎn zilele caniculare, organismul trebuie să fie foarte bine hidratat. Dacă nu se consumă suficientă apă, poate apărea senzaţia de amenţeală, durerile cap şi musculare sau chiar leşinul. Deşi pare ciudat, există multe băuturi care deshidratează organismul. Orice băutură care conţine alcool trebuie evitată în zilele caniculare: tărie, vin, chiar și bere, care se obișnuiește a se consuma vara în cantităţi mari. Berea este diuretică şi nu face alltceva decât ne deshidrateze. Şi sucurile de pe piaţă, care au foarte mult zahăr, au acelaşi efect. pare ciudat, există multe băuturi care deshidratează organismul.ii recomandă consumul a 120-240 ml de suc de portocale sau de mere, la o masă, dar diluat cu apă plată sau minerală.

La fel ca și băuturile carbogazoase, și cele energizante conțin o cantitate mare de zahăr, dar și un conținut de cofeină ori alte chimicale care, pe termen lung, duc la deshidratare. Acestea nu numai că pot provoca efecte negative asupra sănătății, dar pot fi și deshidratante.

Lipsa de apă din organism duce la îngroșarea sângelui și mărește efortul inimii. Pentru a fi siguri organismul nostru are suficientă putere să lupte cu temperaturile extrem de ridicate, este necesar să îi dăm lichidele de care are nevoie și să-l ferim de acele băuturi care ar putea duce la deshidratare, pe cât de mult posibil.