Sângerările nazale vara

5 iulie 2023

Pe măsură ce temperaturile cresc și vara devine tot mai fierbinte, începem să ne confruntăm cu cea mai comună problemă a acestui sezon – sângerările nazale. Acest articol informativ oferă o perspectivă asupra cauzelor sângerării nazale în timpul sezonului estival și te îndrumă în privința primului ajutor și a remediilor utile în astfel de situații neplăcute.

Cauzele sângerărilor nazale în sezonul estival

Sângerarea nazală, cunoscută și sub denumirea de epistaxis, poate fi declanșată de mai mulți factori sezonieri. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt aerul uscat și cald (care pot afecta membranele delicate ale nasului), expunerea excesivă la soare sau temperaturile ridicate, care pot provoca dilatarea vaselor de sânge din nas. De asemenea, traumatismele nazale, alergiile sezoniere, infecțiile sinusurilor sau utilizarea excesivă a spray-urilor nazale pot contribui la epistaxis.

Prim ajutor în caz de sângerări nazale

Atunci când te confrunți cu sângerări nazale, este important să îți păstrezi calmul și să acționezi prompt. Primul pas este să te așezi într-o poziție verticală, cu capul înclinat ușor în față. Apăsarea ușoară și continuă a nărilor timp de aproximativ 10-15 minute poate opri sângerarea. De asemenea, aplicarea unei comprese reci la baza nasului sau utilizarea unui spray nazal vasoconstrictor poate ajuta la reducerea sângerării. În cazul în care aceasta nu se oprește sau este severă, este recomandată asistența medicală.

Remedii utile pentru prevenirea și gestionarea sângerărilor nazale

Există câteva măsuri preventive și remedii simple pe care le poți lua în considerare pentru a preveni și gestiona sângerarea nazală în sezonul estival. Menținerea unei hidratări adecvate prin consumul suficient de apă poate ajuta la menținerea mucoasei nazale umede și sănătoase. De asemenea, utilizarea unui umidificator în încăpere poate contribui la menținerea unui nivel optim de umiditate a aerului. Evitarea traumatismelor nazale, protejarea nasului de expunerea directă la soare și evitarea utilizării excesive a spray-urilor nazale sunt alte măsuri importante pentru a preveni sângerarea nazală în sezonul estival. Vitamina C și Zincul sunt, în același timp, suplimente importante pentru protejarea vaselor de sânge sau coagularea acestuia în caz de hemoragie nazală.

În cazul în care sângerarea nazală persistă sau devine frecventă și severă, este important să consulți un specialist în domeniul ORL, pentru evaluare și investigații suplimentare, pentru a exclude eventualele cauze subiacente și a primi un tratament adecvat. În plus, în cazul în care sângerarea nazală este însoțită de simptome persistente, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri severe sau prelungite sau prezența cheagurilor de sânge, este recomandat să cauți asistență medicală imediată, pentru o evaluare adecvată și tratament corespunzător.

Vara, sângerările nazale pot reprezenta o problemă temporară, dar neplăcută. Prin înțelegerea cauzelor, aplicarea corectă a primului ajutor și adoptarea măsurilor preventive, poți gestiona eficient sângerarea nazală și te poți bucura de vară în continuare, fără prea multe griji.

Citește alte articole