Este o vorbă în popor cum că oamenii cu inimă mare sunt mereu apreciați pentru sufletul lor bun. În domeniul medical, în schimb, o inimă mare nu este neapărat un semn bun, acesta indicând o cardiomiopatie dilatativă, o boala progresivă a miocardului (mușchiul cardiac) care face ca inima să prezinte dificultăți în pomparea sângelui. Cardiomiopatia dilatativă apare de obicei la adulții între 20 și 60 de ani, unde mușchiul slăbit se întinde, devine progresiv mai subțire, iar camerele inimii se extind, acest lucru rezultând în mărimea crescută a acesteia.
Care sunt simptomele?
Simptomele nu se prezintă întotdeauna timpuriu, dar devin mai ușor de observat pe măsură ce boala avansează. Boala poate să se agraveze dacă nu este tratată la timp sau poate stagna pe o perioadă de timp îndelungat. Simptomele acesteia pot include:
- Senzație de lipsă de aer în timpul efortului sau chiar și în repaus;
- Umflarea picioarelor și gleznelor;
- Balonarea abdominală ca urmare a acumulării de fluid;
- Tuse în poziție orizontală;
- Oboseală, palpitații;
- Disconfort sau presiune în piept;
- Amețeală sau leșin.
Cum o putem preveni și trata?
Deși în majoritatea cazurilor cardiomiopatia nu poate fi prevenită, un stil de viață sănătos poate reduce riscul de dezvoltare și agravare a acesteia. Astfel, reducerea consumului sau evitarea alcoolului, controlul frecvent al hipertensiunii arteriale, controlul colesterolului și a diabetului unde este cazul, adoptarea unei alimentații sănătoase; mișcarea fizică regulată; odihna suficientă pe timpul nopții și reducerea nivelului de stres sunt doar câteva dintre modalitățile prin care boala poată fi ținută sub control.
Tratamentul poate include implantarea de dispozitive precum stimulatorul cardiac, defibrilatorul clasic, sau dispozitivul de resincronizare cardiacă. În cazul unor simptome grave, se pot recomanda și alte proceduri chirurgicale precum transplantul.
Așa că încă o dată se dovedește că e bine să avem grijă de inima noastră ca să putem avea grijă de inimile celor dragi. Cardiomiopatia dilatativă este o afecțiune care poate scurta viața atunci când nu este ținută sub control pe parcursul timpului sau poate chiar pune viața în pericol serios, în cazurile grave. Dacă te confrunți ori bănuiești că te confrunți cu această afecțiune, apelează la un medic specialist pentru un diagnostic corect și metode de tratament potrivite.