Ce este Norovirusul

7 februarie 2022

Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute – o infecţie la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”, deși boala nu are nicio legătură cu virusul gripal.

Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă, care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Epidemiile sunt mai frecvente în lunile de iarnă, având în vedere faptul că oamenii petrec mai mult timp impreună, în spații închise.

Norovirusul  poate rezista unei game largi de detergenți chimici, unei temperaturi de până la 60 de grade Celsius, cât și înghețului. Totodată, poate supraviețui pe diverse suprafețe, cum ar fi clanțele și fețele de masă, timp de aproape două săptămani. În apele subterane, Norovirusul rezistă până la câteva luni sau chiar ani. „Ar putea fi patogenul uman perfect”, susţine Aaron Hall, epidemiolog la Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din Atlanta, Georgia, într-un articol publicat în The Journal of Infectious Diseases, Oxford, în 2012.

John Harris, epidemiolog la Health Policy Authority (SUA), remarcă faptul că Norovirusul este extrem de imprevizibil în privința vârfurilor de incidență. Într-un studiu efectuat în cadrul Centrului de Pediatrie Arcadia, în anul 2014, gastroenterita cu Norovirus a fost întâlnită în perioada mai-octombrie și a avut un vârf de incidență în luna august.

Factorii de risc care provoacă infectarea cu acest virus includ:

  • Contactul cu o persoană deja contaminată;
  • Sistemul imunitar slăbit;
  • Cazarea în hoteluri, staţiuni, nave de croazieră sau alte destinații foarte aglomerate;
  • Contactul frecvent cu bătrânii din azile;
  • Grădiniţele, şcolile, liceele, universităţile, precum şi alte spaţii extrem de aglomerate;
  • Consumul de alimente într-un loc în care mâncarea este preparată necorespunzător.

 

Principalele simptome ale acestei afecţiuni

Printre cele mai întâlnite semne ale infecției cu Norovirus se numără greaţa și vărsăturile, durerile de stomac sau crampele abdominale, diareea, febra ușoară, durerile musculare și starea generală de rău. De asemenea, persoanelor infectate le este extrem de sete. Simptomele încep, de obicei, într-o perioadă de 12 până la 48 de ore după expunerea la Norovirus și se pot prelungi pe o perioadă de aproximativ 1-3 zile.

Există însă oameni care nu prezintă nici un simptom, deşi sunt contaminaţi. Însă ei sunt totuşi contagioşi, putând răspândi virusul în rândul grupurilor pe care le frecventează. Simptomele la adulți pot fi diferite de cele la copii. Copiii mici și bebelușii nu se pot plânge de sete, dar pot părea letargici pe măsură ce se deshidratează. Simptomele pot fi mai severe la pacienții vârstnici sau la femeile însărcinate. Cei care nu pot să-și înlocuiască fluidele și dezvoltă semne de deshidratare au nevoie de îngrijire medicală.

 

Complicaţiile bolii

În cazul majorităţii oamenilor, infecția cu Norovirus se elimină, de obicei, în câteva zile și nu pune viața în pericol. Dar la anumite grupe – în special copiii, adulții mai în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar compromis – infecția cu Norovirus poate provoca deshidratare severă, malnutriție și chiar moarte.

Semnele de avertizare ale deshidratării includ oboseala, senzația de gură și gât uscat, apatia, ameţeală, scăderea cantității de urină. Copiii care sunt deshidratați pot plânge fără lacrimi și ar putea părea neobișnuit de somnoroși sau de agitați.

 

Tratament

Deşi această infecţie trece, de regulă, de la sine, medicii încurajează totuşi consumul frecvent de lichide, astfel încât pacienţii să rămână hidrataţi, dar şi de fluide ce conţin electroliţi și zaharuri. Medicamente antidiareice care se pot lua fără prescripție medicală pot fi utilizate în conformitate cu instrucțiunile , dar trebuie evitate în cazurile de dureri abdominale severe sau febră. Unii specialişti sunt de părere că persoanele afectate trebuie să evite aceste medicamente, dacă este posibil, întrucât pot prelungi boala.

 

Metode de prevenire a infectării cu Norovirus

Infecțiile cu Norovirus pot fi prevenite prin igienizarea corectă şi regulată a mâinilor cu apă și săpun (dacă săpunul nu este disponibil, se vor freca bine mâinile una de alta cu o soluție care să aibă 70% alcool) și prin evitarea contactului cu persoanele contaminate sau cu mediul lor. Dacă un membru al familiei s-a îmbolnăvit, este esenţial să se dezinfecteze cu grijă suprafețele comune (baia, clanțele, întrerupătoarele, mesele etc.). De asemenea, persoanele infectate trebuie să stea acasă, pentru a nu transmite și altora virusul, cu până la 48 de ore de la încetarea simptomelor.

Chiar şi în aceste condiţii, evitarea persoanelor bolnave sau a obiectelor infectate poate fi mai dificilă decât pare. Contaminarea în timp ce o persoană culege legume sau fructe proaspete poate duce la focare răspândite, pe măsură ce produsul este vândut în toată țara. Un membru al echipajului bolnav de pe o navă de croazieră poate contamina mâncarea servită sutelor de oameni.

Standardele stricte de igienă pentru persoanele care manipulează alimentele pot ajuta la reducerea riscului de focare. Prin urmare, spălarea regulată a fructelor și a legumelor cu apă și bicarbonat de sodiu înainte de servire poate fi utilă pentru reducerea sau prevenirea infecțiilor. Întrucât există multe tulpini diferite de Norovirus, a fost dificil să se dezvolte un vaccin. Cu toate acestea, domeniul de cercetare este activ și există unele vaccinuri care s-au dovedit promițătoare în studiile realizate pe animale. Au început să se facă teste și pe oameni, însă, în prezent, nu există vreun vaccin care să se comercializeze şi care să poată fi utilizat în ceea ce priveşte evitarea infectării cu Norovirusul.

 

La fel ca în cazul oricărei alte afecţiuni, prevenția este lucrul care ne scapă de multe neplăceri. De aceea, este important să acordăm o atenţie sporită alimentelor şi preparatelor pe care le consumăm, locurilor pe care le frecventăm, persoanelor cu care interacţionăm, precum şi respectării cu stricteţe a normelor de igienă, oriunde mergem. Însă, mai presus de orice, trebuie să fim extrem de atenţi în ceea ce priveşte hotelurile în care ne căzăm în concedii sau călătorii, astfel încât să nu ajungem să regretăm de pe urma deciziei luate. În plus, adoptarea unei diete echilibrate şi menţinerea unui organism sănătos ne vor ajuta să dobândim un sistem imunitar puternic, gata să lupte cu orice fel de infecţie, fie şi ea şi extrem de periculoasă.