Celulele stem sunt recunoscute pentru capacitatea unică de a se transforma în alte celule din corp și de a se reînnoi, având un rol esențial în dezvoltarea, întreținerea și tratarea organismului.
Se recoltează la naștere, iar decizia de a face sau nu acest lucru necesită timp de gândire, în care părinții trebuie să se informeze în legătură cu procesul, de la recoltare până la stocare. Fiind un subiect delicat, am creat un articol ce poate ajuta oferind informațiile necesare luării acestei decizii, pentru a veni în sprijinul părinților de pretutindeni.
De unde se recoltează celulele stem?
Celulele stem se extrag din cordonul ombilical, procedura implicând colectarea celulelor stem hematopoietice ale noului-născut.
Utilizarea celulelor stem recoltate vine în ajutorul tratării bolilor sanguine, imunitare sau genetice. Beneficiile majore sunt că aceste celule sunt tinere și potențial compatibile, în special cu membrii familiei.
Recoltarea se face imediat după naștere, de aceea este important să discutați în prealabil cu un specialist. Procedura în sine este una foarte ușoară și poate fi efectuată de către medicul obstetrician sau moașa cu pregătire specifică necesară unei recoltări de succes.
Riscuri
Procedura de recoltare a celulelor stem este considerată sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt. Neonatologul sau moașa vor prelua fătul și îi vor acorda îngrijirea necesară, pentru ca, mai apoi, după dezinfectare și pulverizare cu ser fiziologic, vena ombilicală să fie puncționată pentru colectarea sângelui. Ulterior, kitul colectat va ajunge în laborator, unde se vor face probele necesare. Tot acest proces de recoltare se efectuează rapid, în doar câteva minute.
Dacă din motive tehnice sau medicale colectarea nu poate avea loc, celulele stem se vor pierde iar intervenția nu va mai putea fi efectuată ulterior.
Avantaje și dezavantaje
Principalul avantaj este acela conform căruia celulele recoltate pot veni în ajutor în tratarea anumitor boli pe parcursul vieții noului născut sau a membrilor familiei sale. Dezavantajul constă în costul destul de mare al procedurii și al faptului că doar părinții sau rudele apropiate pot beneficia de pe urma acestor celule.
Testarea grefei de sânge
Băncile de celule stem trebuie să respecte în totalitate directivele UE 2004/23/CE, 2006/17/CE și legislația românească pentru donarea, recoltarea și testarea de țesuturi și celule umane. Toate băncile de celule stem trebuie să respecte legislația și să testeze prezența a cinci virusuri care sunt foarte periculoase și care pot fi transferate direct de la mamă la copil, existând pericolul de infectare a grefei: HIV, VDRL, CMV, Hepatita B, Hepatita C. În cazul în care unul dintre aceste virusuri este detectat, grefa de sânge nu este depozitată.
Așadar, recoltarea celulelor stem la naștere oferă beneficii semnificative în tratamentul viitor al bolilor. Procedura sigură și rapidă, realizată în conformitate cu legislația, merită luată în considerare, având în vedere potențialul uriaș al celulelor colectate în tratarea afecțiunilor genetice sau sanguine. Cu toate acestea, decizia impune o evaluare atentă a costurilor și a riscurilor, având în vedere necesitatea respectării cu strictețe a normelor de siguranță și igienă.