Dermatita de contact este o afecțiune a pielii care se manifestă prin mâncărime, iritații și porțiuni inflamate, ca urmare a expunerii la substanțe chimice toxice sau a folosirii îndelungate a apei contaminate. Poate afecta atât adulții (mai curând femeile decât bărbații), cât și copiii sau bebelușii. Erupția cutanată nu este contagioasă și nu pune viața pacienților în pericol, însă poate crea un disconfort accentuat, afectând calitatea vieții celor afectați.
Instalarea dermatitei de contact este cauză de expunerea la agenți iritanți, precum:
- Săpunurile și detergenții;
- Antisepticele și substanțele antibacteriene;
- Parfumurile și conservanții din produsele cosmetice și cele de îngrijire;
- Solvenții;
- Uleiurile folosite în unele utilaje și mașinării;
- Acizii și alcanii;
- Cimentul;
- Praful și solul;
- Apa dură sau cu mult clor;
- Unele plante;
- Spray-urile cu piper.
Dacă unii pacienți reacționează la factorii iritanți puternici după expuneri repetate, în cazul altora, poate fi necesară o singura expunere înainte de apariția primelor simptome.
Angajații din sistemul de sănătate, cei care lucrează cu metale, muncitorii din domeniul construcțiilor, cosmeticienele, hairstyliștii, mecanicii auto, cei din domeniul curățeniei, grădinarii și muncitorii din agricultură, bucătării sunt mai predispuși la dezvoltarea dermatitei de contact iritative.
Simptome dermatită de contact
Cele mai comune simptome cu care pacienții se confruntă sunt:
- Erupții de culoare roșie pe piele;
- Prurit (mâncărimi severe la nivelul pielii);
- Piele solzoasă, uscată sau crăpată;
- Vezicule cu lichid;
- Senzație de arsură sau sensibilitate la nivelul pielii afectate;
- Ulcerații;
- Răni deschise care formează cruste.
Dermatita de contact este, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, cea mai frecventă formă de dermatită. Primul pas în gestionarea afecțiunii este evitarea contactului cu substanțele iritante. Utilizarea mănușilor de protecție sau a echipamentului adecvat în timpul activităților care implică expunerea la aceste substanțe poate preveni apariția simptomelor. Utilizarea cremelor hidratante, a unguentelor antiinflamatoare și a medicamentelor antipruriginoase poate fi benefică. În unele cazuri, medicul dermatolog poate prescrie și medicamente corticosteroide pentru a reduce inflamația.
Unele forme de dermatită de contact pot compromite sever integritatea barierei cutanate și, astfel, pot crea porți de intrare pentru microorganisme patogene. Pruritul poate provoca tendința de scărpinare necontrolată, fapt ce creează condiții propice pentru suprainfecții bacteriene sau fungice, care agravează inflamația locală.
Este esențial să solicităm sfatul unui medic dermatolog în cazul apariției simptomelor de dermatită de contact iritativă, întrucât doar un profesionist în domeniu poate oferi diagnosticul corect și tratamentul adecvat, mai ales că simptomele acestei afecțiuni pot fi adesea confundate cu alte probleme dermatologice. Pielea iritată, roșie, mâncărimea și senzația de arsură pot fi simptome comune în diverse afecțiuni dermatologice.
De asemenea, dermatologul poate identifica și analiza factorii declanșatori specifici care au provocat dermatita de contact. Fiecare pacient reacționează diferit la substanțele la care este expus, iar medicul poate investiga istoricul și mediul în care acesta trăiește și lucrează, pentru a depista cauza exactă a iritației pielii. Această abordare personalizată este crucială pentru un plan de tratament eficient și prevenirea recurențelor sau a complicațiilor.