Lipsa vitaminei D în organism şi efectele acesteia

7 februarie 2022

Organismul are nevoie de o varietate de vitamine pentru a-și îndeplini toate funcțiile metabolice. Fără vitamine, radicalii liberi pot oxida țesuturile și cauza îmbătrânirea lor prematură. Vitaminele sunt foarte importante și pentru copii, întrucât susțin funcționarea sistemului osos, muscular și neuronal. Rolul lor este esențial și în procesele de convertire a alimentelor în energie, în menținerea bunei funcționări a sistemului imunitar, dar și pentru sănătatea mentală. Una dintre aceste vitamine cu roluri multiple este vitamina D, al cărui deficit poate provoca multiple dezechilibre în organism.

Vitamina D, sau „vitamina soarelui”, este o vitamină secosteroidă solubilă în grăsime, responsabilă pentru absorbția intestinală a calciului, magneziului și fosfaților. Are, de asemenea, multe alte roluri importante în organism, de la susținerea sistemului osos și până la stimularea imunității. Cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (colecalciferol) și D2 (ergocalciferol). Vitamina D3 este forma naturală de vitamina D, pe care corpul o sintetizează prin contactul cu razele UVB. Expunerea la soare este calea prin care este sintetizată în mod natural vitamina D în organism, prin intermediul unei reacții chimice a colesterolului din piele.

Un alt mod pentru asigurarea necesarului de vitamina D este prin alimentație, însă aportul furnizat de alimente nu este întotdeauna suficient, de aceea este importantă suplimentarea, în special în lunile de toamnă și de iarnă.

Printre efectele negative ale deficitului de vitamina D se numără:

  • Imunitate scăzută – vitamina D ajută la metabolizarea nutrienților, deci la menținerea sistemului imunitar alert. Când sistemul imunitar este slăbit, nu mai poate reacționa eficient împotriva amenințărilor externe, cum ar fi bacteriile și virusurile. În perioadele de epidemie, este bine să ne supliementăm dieta cu un produs nutraceutic ce conține vitamina D3 și acizi grași Omega 3;
  • Depresia – există câteva studii care leagă deficitul de vitamina D de depresie, în special la populația vârstnică. O cauză ar putea fi expunerea insuficientă la soare, întrucât pacientul depresiv va petrece mai mult timp în casă. Din cauza efectelor asupra metabolismului, se poate spune că lipsa vitaminei D afectează și sănătatea creierului;
  • Pierderile osoase – vitamina D este esenţială pentru metabolizarea calciului, ingredientul cheie al oaselor sănătoase. În absența ei, copiii pot dezvolta rahitism, o formă de osteomalacie în care oasele sunt demineralizate. Afecțiunea este ușor de recunoscut prin picioarele curbate spre exterior ale copilului. Suplimentele cu vitamina D sunt foarte eficiente în tratarea rahitismului și prevenirea osteoporozei la adulți;
  • Diabetul congestional şi naşterea prematură – femeile gravide au nevoie de vitamina D atât pentru sănătatea corpului lor, cât și dezvoltarea sănătoasă a copilului. Unele studii leagă carența de vitamina D cu riscul de preeclampsie, o afecțiune de care pot suferi femeile gravide, ce se manifestă prin hipertensiune și exces de proteine în urină și poate avea drept consecință nașterea prematură. Ar putea, de asemenea, afecta greutatea copilului la naștere, dar și metabolismul mamei, reducând sensibilitatea la glucoză și inducând diabet gestațional;
  • Bolile cardiovasculare – din ce în ce mai multe studii corelează deficitul de vitamina D cu bolile cardiovasculare, atac de cord, ateroscleroză și hipertensiune. Cauzele exacte nu sunt cunoscute încă, dar se presupune că la bază ar sta proprietățile vitaminei D de a regla metabolizarea nutrienților. Suplimentarea dietei cu vitamina D ar putea reduce acest risc și îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular;

În ceea ce priveşte cauzele deficitului de vitamina D, principala este reprezentată de expunerii suficiente la soare. Alte cauze posibile ale carenței sunt fototipul pielii, persoanele cu pielea închisă la culoarea sunt mai predispuse la deficit, pielea îmbătrânită, obezitatea și o alimentație săracă în pește și lactate. Mulți oameni pot avea carență de vitamina D fără să-și dea seama. Dacă simptomele descrise mai sus sunt la debut, ar putea dura câteva săptămâni până la un diagnostic concret.

Vitamina D nu se produce în mod natural cu ajutorul a multe alimente. Cele mai bogate surse alimentare de vitamina D sunt: uleiul din ficat de cod, somonul, tonul, laptele fortificat, iaurtul fortificat, sardinele, ficatul, gălbenuşul de ou. Poate fi dificil, în special pentru vegani sau persoane cu intoleranţă la lactoză, să obţină suficientă vitamina D din alimentație, de aceea, indicat ar fi să recurgă la suplimentele alimentare existente pe piaţă bogate în această vitamină.

Ce se întâmplă cu organismul uman când nu are la dispoziţie suficientă Vitamina D3 pentru a funcţiona normal? Ei bine, atunci vor începe să apară următoarele simptome:

  • Sindromul de oboseală cronică;
  • Durerile atroce de oase şi de spate;
  • Depresia clinică majoră;
  • Vindecarea greoaie a leziunilor de orice fel;
  • Scăderea densităţii osoase;
  • Tulburările de anxietate.

 

Mai mult, pe termen lung, carenţa de vitamina D poate duce la instalarea bolilor Parkinson, Alzheimer, schizofrenie sau demenţă senilă. Deşi, de obicei, cei mai mulţi dintre noi obţinem vitamina D3 prin expunerea la soare şi din sursele alimentare, unele persoane prezintă un risc mai mare de deficienţă, în special în lunile geroase. Conform statisticilor efectuate de-a lungul timpului, aproximativ 70% dintre oameni suferă de deficienţe semnificative de vitamina D3.

Nivelul de vitamina D3 din sânge va fi evaluat prin realizarea unor analize de sânge. Cel mai concludent test de sânge este cel pentru determinarea 25-OH-vitaminei D. Un nivel adecvat pentru un adult sănătos este de 20-50 nanograme/ mililitru. Un nivel mai mic de 12 ng/mL indică un deficit de vitamina D. Valoarea normală pentru vitamina D3 în organism este, indiferent de vârstă și sex, între 20-100 ng/mL. Orice valoare care iese dintre aceste limite trădează o problemă și trebuie tratată ca atare.

Prevenţia deficitului de vitamina D constă în adoptarea unei alimentaţii variate, care să includă sursele alimentare menţionate anterior. De asemenea, se recomandă expunerea la soare, pentru a favoriza sinteza proprie de vitamina D, atunci când e posibil (în anotimpurile calde) şi administrarea de suplimente alimentare bogate în vitamina D în sezonul rece.