Cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau de expunerea la sursele artificiale de raze UV, cum sunt aparatele de bronzat, arsurile solare nu sunt deloc de neglijat. Razele ultraviolete ale soarelui sunt principala cauză a cancerului de piele, dar şi cea mai bună sursă naturală de vitamina D. Expunerea iresponsabilă la razele solare provoacă, de asemenea, bronzul inestetic, îmbătrânirea prematură și leziunile oculare.
Simptomele debutează cel mai devreme la o oră după expunere şi pot ajunge în stadiul sever după aproximativ o zi. În cazurile foarte grave, persoanele afectate prezintă febră, frisoane și stare de slăbiciune, iar în situații rare se poate ajunge chiar la stare de şoc (caracterizată prin scăderea marcată a presiunii sangvine, leșin şi stare de slăbiciune profundă). La câteva zile după producerea arsurii, persoanele cu pielea deschisă la culoare se confruntă, de obicei, cu descuamarea regiunii arse, însoțită de prurit. Important de reținut este faptul că apa, nisipul și zăpada reflectă radiația solară, crescând astfel cantitatea de radiații UV care ajunge la nivelul pielii.
Cea mai ușoară și mai la îndemână modalitate de evitare a arsurilor solare constă în evitarea expunerii la radiațiile solare puternice, cu precădere în intervalul orar 12:00-18:00. Totodată, îmbrăcămintea absoarbe sau blochează radiațiile UV dăunătoare și este o modalitate foarte inteligentă de protecție a pielii.Așadar, alegerea îmbrăcămintei potrivite este esențială.
Iată câteva recomandări utile în această privință:
- Acoperire: Cu cât acoperim mai multă porțiune din piele cu mâneci lungi, fuste și pantaloni, cu atât nivelul de protecție este mai sporit;
- Structura țesăturii: dacă putem vedea cu ușurință pielea prin țesătură, sunt șanse mari ca UV să treacă cu ușurință prin ea. Secretul constă într-o țesătură cât mai calitativă;
- Stratificare: Stratificarea țesăturilor și a articolelor de îmbrăcăminte este o modalitate eficientă de creștere a protecției împotriva UV;
- Culoare: culorile mai închise absorb razele UV mai bine decât culorile albe sau pastelate ale aceleiași țesături;
- Conținut de umiditate: țesăturile oferă mai puțină protecție împotriva radiațiilor UV atunci când sunt umede, deoarece devin mai transparente. Alegerea unei țesături care oferă protecție eficientă împotriva UV, dar care se usucă rapid, va ajuta la minimizarea efectului umidității;
- Îngrijirea hainelor: spălarea hainelor noi poate oferi o protecție mai mare, prin micșorarea golurilor din structură. Hainele vechi, uzate sau decolorate oferă o protecție scăzută în timp;
- Absorbanți UV: unele haine sunt tratate astfel încât să poată absorbi mai multă radiație UV. Indicat ar fi să verificăm eticheta de îmbrăcăminte pentru a vedea dacă au fost tratate și urmări instrucțiunile de îngrijire.
Factorul de protecție solară (SPF) este o măsură de evaluare a protecției solare împotriva radiațiilor UVB. Numărul indică perioada de timp care ne permite să stea la soare. Astfel, de exemplu, dacă o persoană poate sta la soare zece minute până când piele va începe să se înroșească, utilizând o cremă de protecție cu indice 50, va putea sta în bătaia razelor de 50 de ori mai mult timp (500 de minute).
Din păcate, Majoritatea oamenilor aplică prea puțină protecție solară și uită să aplice din nou la fiecare două ore. Aceasta înseamnă că este posibil să primească mai puțin de jumătate din protecția menționată pe eticheta produsului. Pentru ca aceste creme de protecție solară să funcționeze, aplicarea corectă este esențială.
Radiațiile UV nu provoacă doar arsuri solare și leziuni ale pielii, ci poate duce și la afecțiuni oculare grave, inclusiv cataractă, degenerescență maculară și melanom ocular, dar și la insolații – deloc de neglijat.
Astfel, alegerea unor ochelari de soare potriviți și a unei pălării sau șepci ne poate feri de multe probleme.
Vara este un anotimp plăcut și memorabil. Însă vine la pachet cu multe riscuri și situații neprevăzute, care trebuie luate în calcul. Arsurile solare sunt unele dintre acestea. Cu cât avem mai multă grijă de noi în sezonul cald, cu atât pielea ne va fi mai fericită și protejată, pe termen scurt, mediu și lung. Iar sănătatea e ceea ce ne dorim cu toții, nu-i așa?