Statul excesiv în soare este mai mult decât riscant. Despre iritația provocată de căldură și complicațiile pielii

4 august 2022

Iritația provocată de căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupţii virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunţit şi aspect clinic caracteristic. Ea se instalează atunci când corpul transpiră mai mult decât de obicei, motiv pentru care este întâlnită mai frecvent în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanței într-un climat călduros. Reacția este cauzată de blocarea şi inflamarea glandelor sudoripare în condiţii de căldură şi umiditate ridicată. Problema poate apărea, însă, şi în lipsa unor temperaturi ridicate, dIritația provocată de căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupţii virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunţit şi aspect clinic caracteristic. e exemplu în cazul persoanelor care se află în odihnă la pat pe perioade mai lungi de timp.

În teorie, unele persoane sunt mai predispuse decât altele la dezvoltarea aceastei afecțiuni din cauza unei bacterii – Stafilococ epidermidis – ce trăieşte pe piele şi secretă o substanţă care, alături de transpiraţia excesivă şi celulele moarte ale pielii, poate cauza blocarea glandelor sudoripare.
Adulţii dezvoltă, de obicei, erupţii cutanate la nivelul pielii şi în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupţia cutanată se găseşte în principal pe gât, umeri şi piept. Poate să apară şi la subraţ, la nivelul cotului şi la nivelul gurii.

În general, tratamentul medicamentos nu este necesar. Când se instalează senzația de mâncărime și disconfort, pot fi aplicate loțiuni calmante pe bază de mentol, calamină sau loțiuni pe baza de dermatocorticoizi slabi, în cazuri mai severe. Pot ajuta însă și medicamentele folosite împotriva alergiei. Cel mai important este ca pacientul să evite căldura excesivă și mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subțire și de bumbac și să utilizeze un ventilator. Chiar și folosirea unui săpun antibacterian poate ajuta.

În mod normal, erupția cutanată se estompează când pielea este lăsată să se răcească. Cu toate acestea, dacă problema se înrăutățește, nu dispare după câteva săptămâni sau dacă apar semne de infecție (durere, umflare, febră sau frisoane), este indicat să ne adresăm unui medic dermatolog cât mai repede cu putință. Specialistul recomandă evitarea, pe cât posibil, a situațiilor care pot duce la transpirație excesivă, pentru a preveni apariția iritației. Hidratarea adecvată și purtarea unor haine lejere sunt și ele aspecte importante în prevenirea erupției cutanate.