Țânțarii nu sunt inofensivi. Descoperă cele 10 boli pe care le pot transmite copiilor

11 august 2022

Vara, țânțarii sunt, de obicei, inamicii noștri numărul unu, fie că stăm la o terasă, ne plimbăm în parc sau facem sport. Odată cu lăsarea serii, încep să ne facă viața grea, din cauza pișcăturilor, urmate de mâncărimi insuportabile lăsate de aceștia. Acest disconfort e însă doar una dintre problemele pe care ni le pot crea. Și e cea mai mică. Unele specii pot transmite prin înțepătură boli foarte periculoase sau chiar mortale.

Din fericire, doar aproximativ 100 din cele peste 2700 de specii cunoscute de țânțari sunt, într-adevăr, periculoase din acest punct de vedere. Totuși, statisticile arată că peste un milion de oameni mor anual în întreaga lume din cauza bolilor transmise de ei: malarie, febră galbenă, febra West Nile, encefalită, filarioză limfatică ș.a.

Cele mai multe cazuri provin din zonele cu climă tropicală, acolo unde insectele găsesc un mediu propice pe toată perioada anului. De aceea, înainte de a pleca într-o călătorie în țări exotice, este bine să ne informăm asupra bolilor răspândite în acea regiune și să le acordăm o atenție sporită. Ideal ar fi să cerem medicului și să luăm masuri profilactice. Nici zonele temperate nu sunt ferite de pericole. Dovada este virusul West Nile, responsabil numai anul acesta de două decese în Romania.
Cei mai expuși riscului sunt însă cei mici, din cauza sistemului imunitar încă în formare și a incapacității organismului de apărare.

Malaria este pe primul loc în rândul bolilor răspândite de țânțari. Întâlnită mai ales în sud-estul Asiei, în Africa, în America Centrală și de Sud, boala e transmisă prin înțepătură de femeia țânțarului anofel purtătoare a parazitului numit Plasmodium. După 7 sau mai multe zile de la infectare, apar febra, frisoanele, dureri de cap, musculare și abdominale, vărsături, diaree. În cazurile grave, se ajunge la insuficiență renală, convulsii, comă și, în final, la deces.

Febra West Nile este foarte înșelătoare și vicleană: la început, seamănă, ca simptomatologie, cu o banală gripă, iar dacă nu ajungem la un specialist care să te diagnosticheze corect, copiii pot fi în pericol de moarte. După o perioadă de incubație cuprinsă între 3 zile și două săptămâni, apar simptome moderate sau severe, în funcție de cum reacționează organismul celor mici la virus.

De câțiva ani, virusul West Nile e semnalat, în fiecare vară, și în Europa, România aflându-se printre țările afectate, alături de Bulgaria, Grecia, Portugalia sau Rusia. E transmis de țânțari din specia Aedes, inclusiv, subspecia Aedes albopictus sau Țânțarul-tigru, care s-a făcut vinovat de cazurile de West Nile depistate în ultimii ani în țara noastră.

Febra Dengue e transmisă de țânțarii din specia Aedes și se manifestă prin febră, oboseală, migrene, dureri articulare și prurit. Dacă cel mic are un sistem imunitar foarte slăbit, boala poate lua o formă severă și se poate ajunge la deces, fiindcă nu există tratament. Zonele de risc sunt India (unde chiar a fost epidemie la sfârșitul anului 2015), America de Sud, Africa sub-sahariană și Asia de Sud-Est.

Febra galbenă e dată de un arbovirus înrudit cu West Nile. Este o boală hemoragică transmisă de țânțari din specia Aedes aegypti, întâlniți în regiunile tropicale din Africa și America. După o perioadă de incubație de până la șase zile, apar febra și frisoanele, durerile de cap, abdominale și musculare, greața, vărsăturile. Este recomandată vaccinarea înaintea călătoriei în zonele de risc; în lipsa imunizării, în cazul infectării cu acest virus, riscul de mortalitate e de 50%.

Filarioza limfatică, o consecință a infectării cu filarii (viermi filiformi care trăiesc în ganglioni și în vasele limfatice), e transmisă de țânțari din mai multe specii – Culex, Aedes, Anopheles, Mansonides. Africa sub-sahariană, sud-estul Asiei, India și insulele din Pacific sunt zonele de risc. Simptomele, care pot apărea chiar și la câțiva ani după ce filariile au ajuns în organism prin înțepătura de țânțar, sunt febra și dureri ale ganglionilor inghinali, care cresc în volum, vase limfatice înroșite și umflate sub piele și/sau urină alburie. Simptomele se pot repeta ani la rând. În faza cu pusee febrile se recomandă antiinflamatoare, apoi se iau medicamente antiparazitare.

Alte boli care pot fi transmise de țânțari sunt:

  • Chikungunya;
  • Encefalita La Crosse;
  • Febra Rift Valley;
  • Virusul Jamestown Canyon;
  • Virusul Hare Snowshoe Hare.

Țânțarii înțeapă în timpul zilei și noaptea, trăiesc în interior și în aer liber și caută locuri calde. Unii vor hiberna în spații închise (garaje, magazii sau case, pentru a supraviețui temperaturilor reci.) Cu excepția celor mai sudice state din America de Nord, sezonul acestora începe vara și continuă toamna. Când sunt utilizate conform indicațiilor, repelenții de insecte sunt cel mai bun mod de a proteja membrii familiei. Repelanții sunt dovediți siguri și eficient, chiar și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.