Tulburarea bipolară – semne și simptome

22 aprilie 2023

Tulburarea bipolară, un subiect bine-cunoscut și foarte dezbătut astăzi, este o afecțiune de sănătate mintală ce provoacă tulburări de dispoziție, de la manie și până la depresie. Primul și cel mai important pas în tratarea acesteia constă, bineînțeles, în controlul psihoterapeutic, în urma căruia medicul specialist va putea prescrie cel mai potrivit plan de tratament.

Iată care sunt principalele semne care indică instalarea acestei boli:

  • Starea maniacală sau hipomaniacală – caracterizată prin euforie, lipsa de concentrare, lipsa nevoii de somn, agitația exacerbată, impulsivitatea acută și deciziile iraționale, luate la impuls;
  • Episoadele depresive majore – care se manifestă, cel mai adesea, prin stări de: apatie, irascibilitate, insomnie sau neputința de a adormi, oboseală acută, devalorizare, creștere sau scădere subită în greutate, precum și gânduri suicidare frecvente;
  • Excesul de încredere în sine – paradoxal, acesta nu este un semn de aroganță și nici de supraapreciere pozitivă sau încredere exacerbată în propriile valori; ci, din contră, atestă imposibilitatea de adaptare la nivel social și de apartenență în cadrul unui grup;
  • Pierderea interesului pentru pasiuni și a contactului cu cei apropiați – izolarea și lipsa dorinței de a practica diverse hobby-uri poate fi un alt simptom al tulburării bipolare, care, odată cu trecerea timpului, începe să se resimtă din ce în ce mai puternic;
  • Gândurile legate de moarte – persoanele care se confruntă cu episoade de tulburare bipolară se gândesc foarte des la modul în care vor muri și chiar planifică diverse episoade în acest sens; mai mult, își fac o mulțime de scenarii și ipoteze cu privire la maniera în care au decedat predecesorii lor și aduc frecvent în discuție ideea suicidului.

Aceste simptome se instalează, de obicei, în diverse perioade stresante, fie că vorbim de adolescență, începutului carierei profesionale sau chiar începutul vieții de părinte. Totodată, pot fi și o consecință a abuzului și maltratării din timpul copilăriei, pe care persoana devenită adult le resimte după o lungă perioadă de timp. Oricare ar fi cauzele care stau la baza manifestării semnelor de tulburare bipolară, este foarte important consultul medicului specialist, încă de la primele semne.

Pentru că nu există un test care ar putea determină cu o precizie de 100% această boală, diagnosticul se face prin evaluarea atentă a personalității individului și a gândurilor sale pe parcursul unei zile obișnuite.

De reținut este faptul că, în urma studiilor făcute de cercetători, există 3 mari factori care contribuie la dezvoltarea afecțiunii în cauză:

  • Factorul genetic – cu un potențial de risc de 60%;
  • Factorul de mediu – abuzurile de orice fel, inclusiv cel de substanțe toxice, precum și stresul social;
  • Factorul chimic – s-a constatat faptul că există unele anomalii în chimia creierului care pot contribui la dezvoltarea bolii, inclusiv un dezechilibru în neurotransmitățori, precum: dopamina, serotonina și norepinefrina.

Cu cât este depistată mai devreme, cu atât tulburarea bipolară poate fi tratată mai ușor și mai bine. Așadar, nu ignorați aceste semne, oricât de inofensive ar părea! Pe premisa paza bună păzește primejdia rea, aveți grijă de sănătatea voastră mintală, indiferent de vârstă și de priorități.